Yvon van Oel (1973)

Op haar kamer, vroeger, zat ze uren achter elkaar dieren te tekenen. Vooral katachtigen.Dat was wat ze het liefste deed.

Opleiding

Vandaar dat ze na de Havo naar de Kunstacademie ging in Utrecht. Daar volgde ze de lerarenopleiding 1e graad opleiding Schilderen en Tekenen. Ook in deze tijd schilderde ze vooral over de natuur in zijn pure vorm. Als zijnde de grootste kracht en schoonheid, en dat de mens nooit, hoe hard hij ook probeert, zal overwinnen.

Die kern is nog steeds terug te vinden in haar werk .

Eigen werk

De schilderijen en ruimtelijk werk van Yvon zijn grote portretten van dieren, vaak maar een deel van het dier om de kijker de grootsheid te laten ervaren. Het dier als dier zelf en niet aangepast aan de mens.

In haar illustraties gebeurt hetzelfde, alleen zet ze de mens naast het dier en laat ze een interactie zien, die normaal niet zou kunnen, maar waar je je van af gaat vragen; hoe zou dat voelen als dit wel kan?

Jongerenwerk

Na haar studie is Yvon in het Jongerenwerk gaan werken in de Haagse Schilderswijk.

Ook gaf ze daar Nederlandse taalles aan vrouwen die de taal niet machtig waren, werkte ze deels op de peuterspeelzaal met het Vve programma ( Voor- en vroegschoolse educatie) en illustreerde ze een computerspel gericht op de thema’s van de Vve, voor peuters.

GOA (Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid) in de Bibliotheek

Vanuit daar ging ze in de Haagse wijken Schilderswijk /Transvaal werken in de bibliotheek, gaf  taallessen en voorlichting aan leidsters en ouders over taalontwikkeling, het belang van (interactief) voorlezen en laagdrempeligheid van de bibliotheek.

Yvon illustreerde voor diverse projecten voor de afdeling Educatie binnen de Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag. 

Kinderboekwinkel Alice in Wonderland

Nu is ze ,samen met haar partner,eigenaar van de Haagse Kinderboekwinkel Alice in Wonderland.

www.alicewonderland.nl

www.dehaagsekinderboekwinkel.nl